a honlap felülete akadálymentes
Kaposszerdahely, Sántos és Szentbalázs községek szennyvízelvezetése
Keresés
Kapcsolat
Kaposszerdahely
82/712-526
info@kaposszerdahely.hu

Sántos
82/370-097
santos@somogy.hu

Szentbalázs
82/370-001
polgarmester.szentbalazs@kapos-net.hu
Oldaltérkép
Kaposszerdahely, Sántos és Szentbalázs községek szennyvízelvezetése

»Gyakran ismételt kérdések / A projektről

       

■ Miért jó nekem a csatorna?
A szennyvíz-csatornahálózat segítségével megoldódik a lakosok környezetvédelmi problémája is. Megszűnik a kellemetlen szag a rendszer beüzemelésével, csökken a talajszennyezés veszélye, a talajvíz és a talaj tisztaságának megóvása egészségesebb életfeltételeket jelent. Jelenleg a településeken az elavult házi emésztőkben a szennyvíz jó része elszivárog a talajba, vagy bekerül a közeli patakba. A problémát azért nem érzékeljük közvetlenül, mert nem ugyanazt a vízkészletet használjuk fel, hiszen a csapból tisztított víz folyik. Kötelességünk ezért hozzájárulni ennek megóvásához, ehhez pedig elkerülhetetlen saját szennyvizünk kezelése.

■ Miért éppen most kell ilyen költséges beruházást indítani?
A pályázati konstrukció egy folyamat, sok éves átfutású, amely most juthat a végső megvalósításhoz. Kaposszerdahely, Sántos és Szentbalázs hosszú évek óta tervezi a korszerű szennyvízhálózat kialakítását. Először önállóan adták be e célból pályázatukat, ám akkor nem nyertek támogatást. 2008-ban közösen indultak, s az előkészületekre 2009-ben támogatást nyertek. A megvalósítás részleteit tartalmazó, 2010 októberében beadott pályázat 2011 őszén kapott zöld jelzést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől, ezért csak most indulhat a beruházás.

■ Milyen mértékben támogatja a projektet az Európai Unió?
A csatornaépítés nagyon költséges beruházás, amelynek megvalósítására saját erőből nem képesek a települések: összefogás és anyagi segítség szükséges hozzá. Az Európai Unió a Környezet és Energia Operatív Program pályázata révén a megvalósítási költségek 84 százalékát támogatja, amint az erről szóló Támogatási szerződésben vállalta. A maradék 16 százalékot a településeknek, vagyis az ott élő ingatlantulajdonosoknak kell biztosítaniuk.

■ Mikor kezdődik az építkezés és mikor lesz vége?
2011. november 15-én írta alá a támogatási szerződést dr. Sárhegyi Judit, a Kaposszerdahely, Sántos és Szentbalázs Szennyvízcsatorna Építő Önkormányzati Társulás elnöke az Energia Központban. Ezt követően indulhatott el az a közbeszerzési eljárás, amely során a kivitelezőt választják ki. Ez Sántos és Szentbalázs településeken meg is történt, ennek köszönhetően  2012. április közepén megkezdődtek az építési munkák. A kaposszerdahelyi kivitelező kiválasztása noemberben történik meg.

Utolsó frissítés: 2013-03-07