a honlap felülete akadálymentes
Kaposszerdahely, Sántos és Szentbalázs községek szennyvízelvezetése

»Aktuális

       

Korszerű infrastruktúra - lakossági visszatérítéssel

2014. május 7, Szerda
Tizenegy százalékkal magasabb támogatási tartalommal és ennek köszönhetően a lakosság felé jelentős összegű visszatérítéssel zárulhat a Kaposszerdahely, Sántos és Szentbalázs községek szennyvízelvezetése című program. A sikeres próbaüzemet követően ma ünnepélyes keretek között adták át az építők a csatornahálózatot a három település által életre hívott társulásnak

– Reményeim szerint mostantól azzal írja be magát a projekt az emberek emlékezetébe, hogy itt az ingatlantulajdonosok visszakapják a befizetett önerő mintegy harmadát. – mondta Prépost László, a Kaposszerdahely, Sántos és Szentbalázs Szennyvízcsatorna Építő Önkormányzati Társulás elnöke.  – A nehézségek ellenére érdemes volt végigvinni a beruházást, amely három település kétezer lakójának életminőségét javítja, a tisztább, élhetőbb környezet megteremtését, gyermekeink jövőjét szolgálja. Így gondolják ezt az itt élők is, hiszen 70 százalékuk már csatlakozott a rendszerre. Mostantól a rákötések számának növelése a célunk.

Az ünnepélyes projektrázó rendezvény vendége Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke volt, aki a csatornázás környezeti hatására, az ivóvízbázis védelmére hívta fel a figyelmet.

- A víz a XXI. század aranya, Somogy alatt pedig egy aranybánya van. Kötelességünk ezt megóvni, magunk és az unokáink miatt, s azért is, mert a víz olyan erőforrás, mellyel meg kell tanulnunk okosan gazdálkodni – mondta köszöntőjében Gelencsér Attila.

A térség országgyűlési képviselője kiemelte: uniós csatlakozásunkkor - 10 évvel ezelőtt - Somogyban 50 százalékos volt a csatornázottság. A belépéskor megnyíltak a források, így jövőre ez a szám már 80 százalék lesz. Ezzel sem lehetünk azonban elégedettek. A cél, hogy 2020-ra 100 százalékosan csatornázott legyen a megye, hogy egyetlen ingatlan se szennyezze Somogyban a környezetet.

A több mint 800 millió forintból megvalósult beruházás részeként csaknem 27 ezer folyóméter vezetéket fektettek le, kialakítottak 714 bekötést és elkészült 6 átemelő. A kivitelezést Sántoson és Szentbalázson a Szabadics Zrt., Kaposszerdahelyen pedig a Szerdahely 12 Konzorcium végezte. A próbaüzem mindenütt sikeres volt, a hálózat alkalmas a rendeltetésszerű használatra. Eddig 505 ingatlan csatlakozott a rendszerre. Az átadás-átvétel során feltárt hibákat a vállalkozó garanciális kötelezettségként javítja majd. A szolgáltatást a KAVÍZ Kft. biztosítja a későbbiekben.

A mai ünnepi eseménnyel lezárult a Kaposszerdahely, Sántos és Szentbalázs községek szennyvízelvezetése program, a három település otthonai már egy korszerű csatornarendszer részei. Az egészségügyi és környezetvédelmi szempontból fontos fejlesztés az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg, melyhez 95 %-os támogatást biztosít az Európai Unió és a magyar állam költségvetése. 

Tekintse meg az eseményről készült képeket itt.

Utolsó frissítés: 2014-05-07