a honlap felülete akadálymentes
Kaposszerdahely, Sántos és Szentbalázs községek szennyvízelvezetése

»A program / Környezetvédelem

       

Természetesnek érezzük azt, ha tiszta és azonnal fogyasztható a víz, amikor megnyitjuk a csapot, vagy felhúzzuk a kútból a vizet. Nem is gondolunk arra, valójában milyen nagy kincs, ha vizeink tiszták, ihatóak, mint ahogy arra sem, milyen sok kárt okozhatunk magunk is észrevétlenül a mindennapok során, ha szennyvizünket nem kezeljük. Gondoljuk csak végig a víz útját háztartásunkban egészen addig, amíg a derítőig nem ér! A konyhában mosogatószerrel és zsírral vegyül, a fürdőszobában szappan, sampon, tusfürdő, hajfesték és erős mosószerek kerülnek bele, a mezőgazdaság révén vegyszerek, ház körüli barkácsolások révén oldószerek keverednek a vízbe, amely végül (a többnyire szikkasztó rendszerű) derítőaknába kerül.

Persze mondhatjuk, hogy a csatornázás nélkül is eleget teszünk környezetünkért, hiszen házi emésztőnk szakszerűen lett kiépítve és rendszeresen szippantatjuk. Azonban ezek a megoldások napjainkra elavulttá váltak, még a zárt rendszerű ülepítők sem jelentenek teljes garanciát arra, hogy a fertőzött és vegyszerekkel szennyezett víz nem jut ki a környezetbe.

Tudta Ön, hogy egy négytagú család naponta körülbelül 500 liter szennyvizet termel, ami azt jelenti, hogy a 15 köbméteres nagyméretű szennyvíztárolót havonta üríteni kell. Ennek a díja tetemes, amit sokan a derítő/tároló lecsapolásával próbálnak csökkenteni - elvezetve a szennyvízet a kertekben. Ezzel veszélybe sodorják valamennyiünk egészségét ...

A felelőtlen magatartás azonban nemcsak a zöldséges ertünket veszélyezteti, hanem  karsztvizeinket is, ahonnan ivóvizünk döntő részét nyerjük, valamint élővizeinket, melyek számos állatnak jelentenek életteret. Természetes kincseinket hamar tönkretehetjük, ha nem figyelünk rájuk.

A természetbe kezeletlenül kijutó ammónia, nitrátok, nehézfémek és baktériumok visszakerülve a szervezetbe hosszú és rövidtávon is kifejtik hatásukat. Például, ha a vízben túl sok nitrát vagy ammónia halmozódik fel, akkor az csökkenti a víz oxigéntartalmát, ami tömeges halpusztuláshoz vezethet. A csecsemőkre és a kisgyermekekre szintén veszélyes a nitrátos víz, mert ez esetben a szervezet oxigénellátását csökkenti, gátolva annak fejlődését. Nitrát pedig minden mosószerben és mezőgazdasági vegyszerben megtalálható.

A fenti példából is világosan kitűnik, hogy a felszín alatt megbújó probléma megoldása, azaz vizeink megóvása, halaszthatatlan feladtunk, ha fent akarjuk tartani környezetünk mostani állapotát. Ennek fontos lépése, hogy biztonságos szennyvízelvezető rendszert alakítsunk ki, amire most minden lehetőség adott. Az Európai Unió anyagi forrása biztosítja, hogy előkészítsük Kaposszerdahely, Sántos és Szentbalázs lakói számára a korszerű, komfortos élet biztosítását.

Utolsó frissítés: 2013-03-07