a honlap felülete akadálymentes
Kaposszerdahely, Sántos és Szentbalázs községek szennyvízelvezetése

»A program / Csatornázás

       

A környezetvédelem menüpontban megtudhattuk, hogy azért jó a csatornahálózat kialakítása, mert ezzel jelentősen csökkenteni lehet a környezet terhelését. A modern életformánkból adódó baktériumok és vegyszerek nem jutnak vissza kezeletlenül a környezetbe, ezzel saját magunkat is óvjuk.  Azonban más érvek is amellett szólnak, hogy érdemes a három településnek most meglépnie a beruházást. Ugyanis az Európai Unió jogszabályban írja elő az ivóvíz minőségét és a szennyvíz megfelelő elvezetését, valamint többfokozatú megtisztítását minden településnek. Magyarországnak  tagállamként minden előírást be kell tartania. A feladatok határidőre történő végrehajtásáért kidolgozták a Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és -tisztítási Megvalósítási Programot. Ez alapján 2015-ig minden 2000 főnél nagyobb lélekszámú településen ki kell építeni a csatornahálózatot és meg kell tisztítani a keletkezett szennyvizet.

csövekAz unió nemcsak elvárja a tagállamaitól a jogszabályok betartását, hanem pályázatokon keresztül forrást is biztosít számukra, hogy azt meg tudják valósítani. A megvalósítási munkák 817 millió forintos költségének 84 %-át biztosítja az uniós forrás, a fennmaradó 16 %-ot, valamint bizonyos "nem támogatott tartalmak" költségét a három településnek kell előteremtenie. Kaposszerdahelynek, Sántosnak és Szentbalázsnak most vissza nem térő lehetősége van arra, hogy az uniós kötelezettségüket, ne teljesen önerőből teljesítsék.

A csatornázás megléte jelentősen megkönnyíti a településen élők életét, mivel így a háztartások mentesülnek a szippantással járó kellemtelenségektől és díjaktól. A házak komfortértékét és általános értékét is növeli a beruházás. A településen megszűnhet a házi emésztők és azok szabálytalan ürítése miatti bűz; így egy tisztább, egészségesebb környezet kialakulását is elősegíti a beruházás.

A három település a kaposvári  szennyvíztisztító rendszeréhez kíván csatlakozni. A tervezett munkálatokat 2012-ben kezdhetik meg a településeken és a következő év végére tervezik a befejezést. Az építkezés ideje alatt elkerülhetetlen, hogy utakat bontsanak meg és forgalomelterelésekre is kell számítani. Mivel minden teleknek külön kell csatlakozni a rendszerre, ezért ez mindenki számára időlszakos kellemetlenséggel is jár. A beruházás azt is előírja, hogy ugyanolyan mértékben kell helyreállítani a környezetet, mint amilyen a munkálatok megkezdése előtt volt. A hálózatra az épületeket mindig a lehető legkönnyebben és legolcsóbban kötik be, hiszen ennek díja a tulajdonost terheli. A kivitelezést végző szakemberek minden tulajdonossal külön egyeztetik a rendszerre csatlakozás módját.

Utolsó frissítés: 2013-03-07